I dag opfattes kannibalisme som en grotesk og bizar skik af de fleste. Men sådan har det imidlertid ikke altid været. Det siges nemlig at Christian den fjerde tog pulver fra kranier mod sin epilepsi. Hvis du gerne vil se en sjov afbildning omkring emnet, kan det anbefales at du lejer eller købet den danske komediefilm De Grønne Slagtere gennem Blockbuster.

Forskellige former for kannibalisme

Der findes flere forskellige former for kannibalisme, fastsat af en række antropologer. Man skelner mellem:

  • Ernæringskannibalisme hvor det er almindeligt at spise sin egen art. Dette er ikke et fænomen vi ser i den vestlige kultur, hvor det er et meget fjernt og tabubelagt emne.
  • Overlevelseskannibalisme, der kan forekomme i ekstreme sultsituationer. Man har for eksempel hørt historier om flystyrt fjerne steder, hvor menneskerne er begyndt at spise hinanden for ren og skær overlevelse og dermed ud af nødvendighed.
  • Rituel kannibalisme, der handler om tilknytning til særlige kulturelle ritualer.

En sjov fortælling om kannibalisme

De Grønne Slagtere er en dansk film fra 2003 med Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas og Line Kruse. Filmen er skrevet og instrueret af Anders Thomas Jensen, og det er en sort komedie med to slagtere, Svend og Bjarne. Svend og Bjarne arbejder for en slagter i en lille dansk by.

Trætte af deres chefs arrogance, beslutter de at starte deres egen slagterbutik. Efter dystre begyndelser sker der en uheldig ulykke, der falder sammen med en stor kødbestilling. En hurtig beslutning fører til en anden og snart trives forretningen. I mellemtiden har Bjarne sin tvillingbror, der har været i koma i årevis efter en grusom bilulykke, at håndtere.

Filmen tager hul på emnet om kannibalisme gennem en sjov og bizar fortælling. Det at spise sin egen art er stadig et kæmpe tabu i den vestlige verden, men trods filmen har en del år på bagen er den stadig både sjov og relevant. Så hvis du trænger til et godt grin og en mulighed for at kickstarte din læring og nysgerrighed omkring kannibalisme, kan De Grønne Slagtere godt anbefales.